ZELENÁ ČARODĚJKA: KRÁSA DIVOKÝCH BYLIN NA TALÍŘI

Na každé zahradě nebo u lesní cesty často roste to, co považujeme za obyčejný plevel. Ale co když právě v těchto „nezvaných hostech“ se skrývá kouzlo?  Zelené čarodějky znají sílu divokých rostlin a umí z nich vykouzlit hostinu, která lahodí všem smyslům. 

Využijte to, co roste volně - pampelišky, bršlici, popenec, sedmikrásky, jitrocel, kopřivy a pojďte s námi vytvořit ty nejkrásnější talíře. Čarodějka je žena, která vnímá přírodu jako spojence, zná její cykly, rozumí rostlinám a umí je využít ve všech směrech. A právě z těch nejprostších darů země dokáže vytvořit talíř, který není jen krásný, ale i léčivý, výživný a hluboce propojený s přírodou.

 IMG_3922

Síla rituálu pro posílení pokrmu.

Krystaly, vařečky se záměrem nebo misky, mohou posílit sílu receptu. Nebojte se připravit si před vařením prostor. Očistit ho nebo při servírování použít sílu krystalů.

Zapalte svíčku nebo vykuřovadlo.

Nechte kouř jemně proplout ve vaši kuchyni. „Ať kouř očistí tento pokrm. Ať světlo svíčky rozjasní mou mysl a srdce.“

Položte krystal vedle talíře (nebo ho chvíli podržte v ruce).
Zavřete oči, zhluboka se nadechněte a v duchu si představte, jak se vám otevírá spojení s přírodou.

Položte na stůl podtácek z krystalů (nebo krystalovou mističku) a posilte tak energii.

Poděkujte sami sobě, že si dopřáváte chvíli pozornosti a péče.

 

Bramborový salát s meduňkou a růží

579A6143

Ingredience (2–3 porce):

  • 500 g nových brambor (ideálně s tenkou slupkou) 
  • 1 hrst čerstvých lístků meduňky (nakrájených najemno)
  • 1–2 jedlé květy růže, sedmikráska, maceška (nechemicky ošetřené, nejlépe ze zahrady)
  • 2 lžíce olivového oleje (nebo jemného za studena lisovaného oleje, např. z vlašských ořechů)
  • 1  šťávy z citrónu
  • 1 lžíce jogurtu
  • 1 lžička javorového sirupu
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • hrst piniových semínek, můžete přidat i hrášek

 

Postup:

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě do měkka. Nechte zchladnout, oloupejte (není-li slupka jemná), a nakrájejte na kolečka nebo menší kousky.
Připravte zálivku: v misce smíchejte olivový olej, vinný ocet (nebo citron), med, sůl a pepř. Vše dobře prošlehejte.
Brambory dejte do mísy, přidejte meduňku, zálivku a jemně promíchejte. Nakonec zlehka pospyte okvětní plátky růže, květy sedmikrásky.
Podávejte vychlazené  ideálně na plochém talíři ozdobeném dalšími květy nebo meduňkovými lístky.
 

Divoký salát s pečenou cizrnou, hluchavkou a květy

579A6234

 Ingredience na salát:

  • 1 hrnek vařené nebo konzervované cizrny (scezené)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • špetka soli, pepře a sušeného česneku
  • 2 hrsti mladých listů hluchavky bílé (nebo fialové)
  • 1 hrst mladých pampeliškových lístků
  • pár lístků bršlice, popence nebo sedmikrásky (dle možností)
  • jedlé květy: hluchavka, sedmikrásky, fialky, violky, pampelišky…

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička javorového sirupu nebo medu
  • sůl a pepř dle chuti

 

Postup:

Cizrnu osušte a promíchejte s olejem, kořením, solí a pepřem. Rozprostřete na plech a pečte při 200 °C asi 20–25 minut dozlatova a dokřupava. Občas promíchejte.
Mezitím připravte zelené části salátu. Propláchněte a osušte divoké listy. Hluchavku natrhejte na menší kousky, stejně tak pampeliškové listy.

Zálivku promíchejte v misce – olej, ocet, sirup, sůl, pepř.
V míse smíchejte zelené listy se zálivkou, navrch nasypte pečenou cizrnu a nakonec dozdobte květy. Podávejte ihned.

Tip čarodějky: Hluchavku sbírejte jen za sucha, nejlépe dopoledne. Pokud nemáte všechny byliny, použijte to, co roste kolem – vaše tělo si řekne, co potřebuje. Každý květ má v sobě sílu místa, kde vyrostl.

 

.
.
.

Obložený chléb pro vílu i zelenou čarodějku

579A6258

Jednoduchá svačina, která se pro vás může stát rituálem. Můžete posílit okamžik, kdy se zastavíte a dovolíte si tvořit z radosti a z toho co k vám přichází.  Každý květ, který na něj položíte, může nést význam, který mu sami vložíte.  Ochranu, lásku, radost nebo klid. Vyberte si ty, které vás přitahují svou barvou, tvarem nebo vůní. Můžete použít macešky, sedmikrásky, levanduli, kopr, fialky, okvětní lístky růží či tulipánů… cokoliv, co právě kvete a je jedlé.

Nechte se vést vlastní intuicí a chutí. Vytvořte si svůj malý rituál chleba, pomazánky, během zdobení nebo při prvním soustu.

 

Levandulové bábovičky

579A6166

Ingredience na 10 báboviček: 

  • 110g povoleného másla
  • 50g třtinového cukru
  • 50g medu
  • 1 vejce
  • 120g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíčka levandulového extraktu
  • 120 ml smetany (30%)
  • 30 ml mléka

Na polevu: 

  • 10 ml citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • cca 50g moučkového cukru
  • 1-2 borůvky na obarvení polevy 

 

Postup:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Formu na bábovičky vymažte máslem. Máslo vyšlehejte do pěny s cukrem a medem. Pak zašlehejte vajíčko a když se vmíchá do zbytku přidejte levandulový extrakt. Smíchejte hladkou mouku, sodu, prášek do pečiva a skořici a přimíchejte do vyšlehaného másla se zbytkem ingrediencí.

Úplně nakonec přidejte smetanu.

Těsto nalijte do formiček na bábovičky a dejte péct. To trvá asi 20 minut, ale kontrolujte špejlí. Jakmile jsou upečené, vyndejte je, vyklopte na mřížku a než vychladnou připravte si polevu.

Citrónou šťávu smíchejte s medem a moučkovým cukrem (můžete obarvit borůvkou na růžovo) a jakmile bábovičky vychladnou, nalijte na ne polevu.

 

Kuskus s popencem a měsíčkem 

579A6207

Ingredience (2 porce):

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1 hrnek vroucí vody nebo vývaru
  • 1 lžička ghí nebo olivového oleje
  • hrst čerstvého popence (nasekaného)
  • 1–2 lžíce květů měsíčku (čerstvých nebo sušených)
  • šťáva + kůra z 1/2 citronu
  • sůl, pepř
  • 1 menší cuketa
  • 1/2 lilku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • tymián, rozmarýn, sůl, pepř
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 1 lžička citronové šťávy, kůra z BIO citronu
  • 2–3 lžíce vody
  • špetka soli
  • česnekový prášek nebo kapka javorového sirupu
  • 2 vejce – na měkko, zastřená (pošírovaná) nebo volská oka s tekutým žloutkem
  • opražená semínka (slunečnicová, dýňová)
  • květy měsíčku, máta, popenec

Postup:

Cuketu a lilek nakrájejte, osolte, okořeňte a pečte dozlatova na 200 °C asi 25 minut.

Kuskus zalijte vroucí vodou nebo vývarem, zakryjte a nechte 10 minut odstát. Poté vmíchejte olej, popenec, měsíček, citron, sůl, pepř. Omáčku vymíchejte do hladka, hustotu upravte vodou dle potřeby. Vejce připravte podle chuti – ideální je na měkko (6–7 minut) nebo zastřené ve vodě s kapkou octa. Na talíř dejte kuskus, pečenou zeleninu, vajíčko, přelijte omáčkou a ozdobte semínky a květy.

Tip čarodějky: Žloutek z tekutého vejce se krásně spojí s mandlovou omáčkou a vytvoří sametový elixír, který pohladí tělo i duši. Pokrm, který vyživuje vaše srdce .

 

Placky s bršlicí

579A6251

Ingredience:

  • 4 střední brambory 
  • česnek 3 stroužky
  • 100g hladké mouky 
  • vejce 2 ks
  • mléko 100 ml
  • 2 lžíce čerstvé majoránky
  • hrst bršlice
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup: 

Syrové brambory i se slupkou nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, vymačkaný česnek, majoránku, nasekejte hrst čerstvé bršlice, přidejte hladkou mouku a přilijte mléko.

Placky postupně usmažte na oleji nebo sádle dozlatova a nechte je na ubrousku, aby odsál přebytečný tuk.

.
.
.

 

Za spolupráci při editoritálu děkujeme Verče, která má o bylinách perfektní přehled!