CO JE MINDFULNESS

Nové slovo, které na nás útočí ze všech stran: MINDFULNESS.

Co je to mindfulness? 

Mindfulness neboli v češtině všímavost nebo plné uvědomění přítomného okamžiku. Jedná se o schopnost, plně prožít to, co se právě děje TEĎ. Bez toho, aniž by jste situaci jakkoliv hodnotili, hluboce o ní přemýšleli nebo od ní něco očekávali. Je to schopnost, která Vám pomůže zrelaxovat mozek, zbaví Vás stresu. Tato schopnost se častým trénováním dá celkem lehce naučit.

Ačkoli mindfulness je původně inspirována buddhistickou psychologií, dnes sní pracují moderní trendy a psychologové učí přepracované lidi, jak pomocí této metody odpočívat a zbavovat se stresu.

Mindfulness je žití v přítomném okamžiku, kde se snažíme bez jakéhokoliv hodnocení prožívat pocity, které k nám přichází. Je velmi důležité zaměřit se na to, že pocity a prožitky, není potřeba nijak rozebírat a jednoduše jen prožít. Hodnocení jakéhokoliv prožitku už je totiž spojeno s životními zkušeností a už tím pádem není zcela objektivní. Proto pocity a vjemy sledujeme, jen jako třetí osoba a nijak se nesnažíme proniknout do jejich významu.

Jak mindfulness pomáhá ?

Postupy byly úspěšné při zvládání stresu, při závislostech, psychotických poruch, při poruchách spánku, při poruchách příjmu potravy a při mnohých dalších poruchách.

Vědecké studie

Během posledních 20 let bylo provedeno několik set vědeckých výzkumů zabývajících se vlivem mindfulness na (nejen) duševní zdraví, na spokojenost v životě, na zvládání stresu, zvládání emoční zátěže a podobně. Lze potvrdit, že vliv mindfulness pozitivně ovlivňuje život, fungovaní Vaši mysli i mozku.

Benda (2007) nebo Burian (2010).

Zpět do obchodu